Fangiov Ferrari prodan za 28 milijuna dolara

Aukcija u organizaciji RM Sothesbya donijela je pregršt kolekcionarskih automobila među kojima je Ferrarijev klasik izazvao najveći interes.

Od 31 ponuđenog automobila najvišu cijenu postigao je Ferrari 290 MM kojeg je vozio legendarni Juan Manuel Fangio. Automobil je konstruirao Scaglietti, a proizvedena su samo četiri primjerka.

Ferrari 290 MM

Konačna cijena koju je ovaj klasik postigao je nevjerojatnih 28,05 milijuna USD, što u konačnici odgovara pedigreu i slavi automobila i njegovog prijašnjeg vlasnika. Podsjetimo, Fangio je po mnogima najboji vozač u povijesti, dok je ovaj model izrađen za Mille Miglia utrku 1956. godine, a pokreće ga 3.5 V12 motor sa 320 KS. Maksimalna brzina je 280 km/h.

Njujorška aukcija pod nazivom “Driven to Disruption” ugostila je ukupno devet Ferrarijevih automobila, od kojih samo dva nisu našla novog vlasnika.

Vignale

Pomalo nevjerojatno, model Europa Vignale iz 1953. procijenjene vrijednosti od minimalno 3,98 milijuna USD nije uspio izazvati veći interes, kao ni 212 Inter Coupe Vignale vrijednosti nešto veće od dva milijuna USD.

212 Inter Coupe dizajnirao je Giovanni Michelotti, a napravljena su svega šest primjerka. Automobil je u potpunosti obnovljen, a tek 2009. godine je dobio originalni V12 motor.

F250

250 Europa Vignale je izradila Carrozzeria Vignale, a dizajnirao ga je također Michelotti. Smatra se prvim GT modelom iz Ferrarija. Proizvedena su samo 22 primjerka, a samo 4 imaju potpis Vignale.

Pokreće ga 3.0 V12 koji uz pomoć tri rasplinjača razvija preko 200 KS. Model je navodno jedva prodan, i to po cijeni od 3,3 milijuna USD. Istu cijenu postigao je i Ferrari Enzo iz 2003.g.

Mercedes 300SL

Kad smo već kod automobila koji nisu našli svog kupca svakako vrijedi spomenuti Mercedes 300 SL tvornički prilagođen za utrke za čijim su upravljačem sjedile brojni legendarni vozači. Iako se očekivala cijena od bar 7 milijuna USD isti ostaje kod trenutnog vlasnika.

S druge strane poznati glumac Rowan Atkinson uspio je polovicom godine prodati po osjetno višoj cijeni svoj McLaren F1, a koji je imao najmanje dvije prometne nezgode.

Porsche 356

Što se same aukcije tiče posebno zanimljiv izložak bio je psihodelični Porsche 356B, koji je nekad bi u vlasništvu Janis Joplin.

Očekivalo se da će biti prodan za 400.000 USD, a na kraju je postigao cijenu od čak 1,7 milijuna USD. Podsjetimo, Janis ga je 1968. godine kupila za oko 3.500 USD.

Aston Martin DB4

Recimo još kako je uz spomenuti Ferrari solidnu cijenu postigao Aston Martin DB4 Zagato. Jedan od 19 ukupno napravljenih pronašao je svog vlasnika za 14,3 milijuna USD.

3,7-litreni redni šestcilindraš razvija preko 320 KS i osigurava odlične performanse jednom od najlješih Aston Martina u povijesti. Dizajn potpisuje Ercole Spada, a smatra se najboljim Zagatovim uratkom u povijesti.

Izvor: index.hr

Želite vijesti u sandučić?

Prijavite se na naš newsletter

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.

Alfa Romeo
Newsletter

Tjedni pregled novosti direktno u vaš e-mail sandučić.

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.