Devel Sixteen: Više od 5000KS za 560km/h

Za sve kojima su Bugatti Veyron i Chiron suviše brutalni ovaj je automobil noćna mora. Devel Sixteen ruši sve granice i predstavlja svoj motor snažan par tisuća konja.

Kad je prije dvije godine premijero predstavljen na salonu u Dubaiju nitko ga nije shvaćao ozbiljno. Kako i bi kada iza prototipa s kojeg doslovno otpadaju dijelovi stoji tvrtka koja se punim imenom zove “Defining Extreme Vehicles Car Industry”, a kvaliteta izrade je na razini najgorih od najgorih. 560 km/h maksimalne brzine nitko nije shvaćao ozbiljno, kao ni ostatak reklame u kojoj se spominje motor snažan preko 5.000 KS.

Devel Sixteen

Međutim, sada je sve drugačije. Video potvrđuje da motor doista postoji, a bogami i radi. Pridodamo li svemu činjenicu da se radi o djelu kojeg je izradio renomirani Steve Morris Engines (SME), automobil počinje buditi zanimanje.

Kako i ne bi kad je test 12.3 V16 quad turbo motora na dinamometru potvrdio najave. Motor je na 6.900 o/min razvio 3.367 kW (4.579 KS) maksimalne snage, te nevjerojatnih 4.766 Nm pri 6.600 o/min. Može on i više, samo je potrebno imati odgovarajuću ispitnu opremu, kažu u tvrtki SME.
Pitanje je samo kako toliku snagu implementirati u automobil i na koncu ju prenijeti na podlogu. Čak i u postavkama za “svakodnevno korištenje” kada je maksimum manjim tlakom prednabijanja limitiran na 2.242 kW (3.049 KS) pri 6.900 o/min i 3.260 Nm pri 6.400 o/min.

Cijena je naravno još uvijek nepoznata, ali kao dobar orijentir može poslužiti informacija od prije dvije godine koja kaže kako je start na oko milijun USD.

Izvor: index.hr

Želite vijesti u sandučić?

Prijavite se na naš newsletter

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.

Alfa Romeo
Newsletter

Tjedni pregled novosti direktno u vaš e-mail sandučić.

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.