Alfa Romeo je kroz stoljeće postojanja ispisala nezaboravne i vrlo važne stranice povijesti automobilizma.

Postoje simboli i predmeti koji su uvijek bili neizostavan dio globalnog imidža marke. To su CUORE SPORTIVO – sportsko srce, individualnost, zvuk motora od kojeg se ježi koža, elegantne linije koje uzbuđuju i griju najhladnija srca te talijanski dizajn koji oduzima dah.
Ti detalji poznati su svima koji vole adrenalin u krvi, miris benzina i užitak u vožnji.

Henry Ford podigao bi šešir u znak pozdrava kada bi vidio Alfa Romeo u prolasku. Enzo Ferrari plakao bi kao malo dijete nakon svake pobjede nad Alfama.

Strast

Od 1910. do danas brand Alfa Romeo uvijek je naglašavao emocije – na prvom mjestu strast.

U knjigama ili filmovima, Alfa Romeo uvijek je predmet žudnje, statusni simbol i ikona talijanskog dizajna; od La Dolce Vita do Fast & Furious 6. 

Ljepota

Osobnost Alfe Romeo spaja različita razdoblja i modele: od nevjerojatne 6C 2500 “Freccia d’Oro” do modernijih. Vječna ljepota, a ne pomodarstvo i prolazni trendovi. Uvijek oduševljava i prodire do svakog srca.

Osobe

Poznati su nam velikani koji su od Alfe načinili takvu legendu.
Tazio Nuvolari, Enzo Ferrari, Juan Manuel Fangio, Giuseppe Merosi, Battista Pininfarina i Ugo Zagato, samo su neki od onih koji su doprinijeli bogatoj povijesti Alfe.

Utrke

U mnogim granama automotosporta Alfa Romeo imala je mnogo uspjeha.
Od 1911. i modela 24HP, do prvog uspjeha 1913. s modelom 40-60HP i Ninom Franchinijem na drugom mjestu. Godine 1920. Giuseppe Campari osvaja prvo mjesto u Mugellu, a iste godine Enzo Ferrari osvaja drugo mjesto u utrci Targa Florio. Ugo Sivocci 1923. osvaja prvo mjesto u Alfi RL, a Antonio Ascari drugo mjesto.
Zanimljiva činjenica je da je Sivoccijeva Alfa RL bila prva sa četverolisnom djetelinom na bijeloj podlozi.

Alfa Romeo sudjelovala je i u brojnim drugim granama automotosporta. Od F1, F3, IndyCar, rally, Sportscar do DTM, BTCC i WTCC te drži svjetski rekord kao marka s najviše pobjeda.

Automobili

Od Torpeda i Giuliette do Duetta i današnje Giulije, nezaboravna dizajnerska i tehnološka remek-djela raspiruju maštu ljubitelja automobila diljem svijeta.

Tvrtka

Alfa Romeo nije samo tvornica – Alfa Romeo je institucija. Kroz dugo stoljetno putovanje bilo je mnogo osoba, boja, uspona i padova.

Danas kada je automobilska industrija postala jedno veliko tržište i kada je sve podređeno što većem broju prodanih automobila, kada su automobili postali hladni i bezlični, vozila koja služe prijevozu od točke A do točke B – zahvalni smo što i  novije modele vozimo sa zadovoljstvom, što nas automobil uzbuđuje, inspirira, uljepšava nam dan… Taj osjećaj poznat je svima koji osjećaju strast prema automobilu.

Rijetko koji automobil izmamljuje uzdahe, privlači poglede, izaziva trnce koji iz čovjeka izvlače onu njegovu nježniju i ljepšu stranu. ALFA ROMEO to čini.