Alfa Romeo GT 1300 Junior Z

Sportski dvosjed s modernim, vitkim i oštrim linijama te velikim staklenim površinama – površine koje obilježavaju trendove sedamdesetih godina prošlog stoljeća. GT 1300 Junior Z je plod suradnje Alfe Romeo i milanske radionice Zagato. Dugotrjna suradnja te dvije tvrtke donijela je modele poput 1900 Super Sprint Zagato, Giulietta SZ i 2600 SZ. No, najznačajniji uspjeh ostvarili su legendarnim modelima Giulia TZ i TZ2, razvijenima za potrebe utrka u šezdesetima. No, 1969. godine, Zagato se vraća i na sajmu u Torinu nudi sportskiju i moderniju verziju serijske GT 1300 Junior (čiji je dizajner bio Giorgietto Giugiaro za kuću Bertone).

GT 1300 Junior Z je baziran na platformi s kraćim međuosovinskim razmakom od Spidera 1300 Junior te “fastback” oblikom karoserije (s velikim kosim stražnjim prozorom), sasvim drukčijim izgledom od standardnog Junior modela.

Zanimljiv je i prednji kraj – maska i četiri prednje lampe “oklopljene” su prozirnim pleksiglasom, a jedini otvori su scudetto na sredini te vertikalni red malih usisnika s desne strane. Unutrašnjost je obična i minimalistička, no skladna karakteru automobila. Prevladavaju crna boja i profilirana sjedala, a veliki prozori omogućuju dobro osvjetljenje. Zbog aerodinamičnijeg oblika, maksimalna brzina je porasla na 176km/h u odnosu na Junior Bertone.

juniorz-4

Ono što je karakteriziralo Junior Z je loša toplinska izolacija unutrašnjosti, što je dizajner htio nadomjestiti otvaranjem stražnjeg prozora pomoću elektromotora. U tri godine proizvedeno je 1117 primjeraka ove specijalne serije, od kojih su dva uništena u tvornici zbog odstupanja od specifikacija.

juniorz-5

Specifikacije

Aluminijski blok i glava
Motor sprijeda, 4 cilindra, 1290cm3
Provrt x hod: 74 x 75 mm
Distribucija: dva bregasta vratila i lanac
2 ventila po cilindru
Kompresija: 9:1
Vodeno hlađenje
2 dupla karburatora
Mokri karter
Maksimalna snaga: 89KS na 6000rpm
Maksimalni okretni moment: 120Nm na 3000rpm
Stražnji pogon
Mjenjač s 5 stupnjeva
Monocoque čelična konstrukcija
Kočioni diskovi na svim kotačima
Kapacitet spremnika goriva: 50 litara
Maksimalna brzina 176km/h

Želite vijesti u sandučić?

Prijavite se na naš newsletter

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.

Alfa Romeo
Newsletter

Tjedni pregled novosti direktno u vaš e-mail sandučić.

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.