75 Turbo Evoluzione IMSA na aukciji za 130,000 dolara

Sjajan primjerak Alfa Romeo 75 Turbo Evoluzione IMSA prodaje se u poznatoj aukcijskoj kući za astronomsku cijenu.

Alfa Romeo je tijekom svoje povijesti proizveo jedne od najboljih trkaćih automobila svih vremena. Mnogi će reći kako je zenit kreacije marke bio prije drugog svjetkog rata. No, čak je 1980-ih Alfa Romeo proizveo neke sjajne automobile. Uzmimo za primjer ovu 75 Turbo Evoluzione IMSA upravo u prodaji u aukciji Duemila Ruote poznate kuće RM Sotheby’s.

Radi se o tvornički proizvedenom trkaćem automobilu, baziranom na modelu 75 s pogonom na stražnje kotače. U SAD-u poznatom pod imenom Milano.

U suštini je to ekvivalent legendi BMW E30 M3. Ionako nikada nije dostigao uspjeh svog rivala, još je uvijek vrlo zanimljiv dio povijesti automobilizma.

Alfa Romeo 75 Turbo Evoluzione IMSA

Umjesto korištenja povijesnog V6 motora iz 75, Alfa Romeo je odlučio ugraditi turbopunjač na DOHC redni četverocilindraš i na taj način dobiti gotovo 400 KS u verziji Evoluzione. Alfa Romeo je proizveo 500 serijskih primjeraka 75 Evoluzione za potrebe homologacije, a ti modeli postali su rijetki kolekcionarski primjerci.

Nažalost, ne postoji evidentirana povijest natjecanja ovog konkretnog automobila. No, značka na karoseriji otkriva da je za pripremu odgovoran legendaran trkaći odjel Alfa Corse.

Očekivana prodajna cijena ovog automobila (prema RM Sotheby’s) je između 100,000 i 120,000 eura. Mnogo novca, ali opet manje nego za trkaći M3 iz istog razdoblja.

Želite vijesti u sandučić?

Prijavite se na naš newsletter

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.

Alfa Romeo
Newsletter

Tjedni pregled novosti direktno u vaš e-mail sandučić.

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.