Alfa Romeo 4C: Održavanje i troškovi

Alfa 4C je ujedno obožavana i kritizirana nakon predstavljanja. Talijani nisu toliko vješti u marketingu kao svoji njemački konkurenti, pa je došlo do lagane pomutnje oko cijene. Ipak, jedan od sretnika koji je imao prilike kupiti jedan od prvih 500 primjeraka tvrdi da je 4C odličan automobil.

U otprilike četvrt sata, ovaj mladić iz Velike Britanije objašnjava kakve troškove je imao tijekom prve godine vlasništva. Dosta je iznenađenja i mislimo da bi ljubitelji sportskih automobila trebali pogledati ovaj video prije kupnje nekog drugog automobila.

Najprije, cijena za koju je kupio bila je £52,000. Alfa 4C Launch Edition trebala je koštati £7,000 više od standardnog modela, zahvaljujući raznim dodacima. Ali ako tražite novi 4C na alfaromeo.co.uk, vidjet ćete da stoji oko £51,500. Uzevši u obzir da ima bolju unutrašnjost i dodatke od karbona, ovaj gospodin je vrlo dobr prošao. Porsche Cayman S košta £49,000, ali vam bilo tko može reći da je nemoguće kupiti bazni model – ima grozne kotače i loše značajke.

Zato što je motor 1,7 litreni, britanska Vlada traži £180 naknade za registraciju. Za Golf GTI je gotovo dvostruko. Pošto je motor mali, a mjenjač može mijenjati stupnjeve na niskim okretajima, potrošnja nije loša.

Vlasnik tvrdi da je ostvario prosječnu potrošnju od 10,9l/100km na dužem putovanju Europom, gdje je vozio do krajnjih granica automobila te žestoko napadao serpentine. Brojke su odlične.

Koliko bio dobar, 4C nije savršen automobil. Naprimjer, tekućina za pranje stakala nalazi se ispod mreže sa deset vijaka.

Ne želimo da svi odmah skaču u zaključke, no ovaj Alfin sportski coupe dolazi sa nekoliko prednosti nad Audijem TTS, da ne spomenemo Jaguar F-Type S sa sličnom cijenom. Ujedno je i profiliraniji od Caymana i trebao bi duže držati vrijednost.

4C nije skup za održavanje, a ako je nešto izostavljeno iz ovog videa, to je doživljaj lakoće upravljanja. Podsjetimo, 4C je jedan od rijetkih modernih automobila bez servo upravljača, a vlasnik se ne buni oko toga.

Želite vijesti u sandučić?

Prijavite se na naš newsletter

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.

Alfa Romeo
Newsletter

Tjedni pregled novosti direktno u vaš e-mail sandučić.

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.