Glasine o odgodama za Alfa Romeo i Maserati

Neki Alfa Romeo i Maserati modeli bit će odgođeni, ali će alfiste obradovati raniji dolazak nove Giuliette sa pogonom na stražnje kotače.

Bez obzira na službenu potvrdu o početku prodaje Alfa Romeo Giulie na proljeće, glasine o daljnjim odgađanjima budućih Alfa Romeo modela intenziviraju se zadnjih dana. Prema današnjim informacijama, FCA će sigurno na nekoliko mjeseci odgoditi SUV D-segmenta, baziranog na Giuliji, čiji je inicijalni plan dolaska bio za sredinu 2016. te buduću krstaricu, inicijalno određenu za prvu polovicu 2017. godine. SUV će za prodaju biti spreman tek 2017, a limuzinu E-segmenta morat ćemo čekati bar do kraja 2017. godine.

Kao što smo pisali ranije, razlog odgađanja nekih projekata leži u problemu na kineskom tržištu automobila, koji prisiljava FCA grupu na promjenu strategije rasta. Konačne izmjene poslovnog plana talijansko-američke grupe službeno će objaviti Sergio Marchionne u siječnju. Dakle, tijekom sljedećih nekoliko tjedana možemo očekivati mnoštvo glasina i spekulacija na tu temu.

Giulietta 2017

Odgađanja dva ključna modela za budućnost Alfa Romea utjecat će na dvije dodatne izmjene strategije talijanske marke. S jedne strane, drugi SUV, čija bi baza trebala biti nova velika limuzina u klasi BMW serije 5, mogao bi se pojaviti tek 2018. godine, a s druge strane će se Alfa Romeo Giulietta u novom obliku pojaviti ranije od očekivanog, možda već u drugoj polovici sljedeće godine.

Giulietta, čija će nova generacija imati pogon na stražnje kotače na skraćenoj platformi Giorgio, od važne je strateške važnosti za Alfa Romeo u Europi. Potencijalno može iskoristiti medijski interes za Giuliom i ostvariti značajne prodajne rezultate u Europi, što bi dalo vjetar u leđa Alfa Romeu prije primjene nove strategije za kinesko tržište. Nova generacija Giuliette bi mogla biti dobitna kombinacija Alfa Romea i mogućnost da iskoristi pozitivne trendove na europskom tržištu automobila, koje se oporavilo nakon godina krize.

Odgađanja i za Maserati

Alfa Romeo i Maserati su usko povezani i u poslovnom planu FCA. Trozubac već planira premijeru Maserati Levante SUV-a, nakon nekih odgađanja povezanih uz pretproizvodnju u tvornici Mirafiori, na Geneva Motor Show u ožujku i na međunarodno tržište stiže tijekom proljeća. Za Maserati će se odgađanja fokusirati na novi model Alfieri, serijsku verziju koncepta predstavljenog u čast 100. godišnjice marke. Novi Alfieri bit će dostupan u dvije izvedbe – coupe i roadster – te će se na tržištu pojaviti, kako se čini, krajem 2017. ili početkom 2018. godine.

Kao što smo spomenuli, potvrde o odgađanjima mogle bi se pojaviti u siječnju, kada bi Sergio Marchionne trebao objaviti planove FCA za sljedeće dvije godine.

Želite vijesti u sandučić?

Prijavite se na naš newsletter

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.

Alfa Romeo
Newsletter

Tjedni pregled novosti direktno u vaš e-mail sandučić.

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.