Ammiraglia: Kako bi mogla izgledati konkurencija BMW-ovoj seriji 5

Veća sestra Giulie, nova ammiraglia (krstarica) u prodaju bi trebala doći do 2018. godine i konkurirati BMW-u serije 5 i Mercedesu E-klase.

Alfa Romeo planira novu poslovnu limuzinu, a AutoExpress nam donosi viziju kako će vrlo vjerojatno izgledati buduća ammiraglia. Budući model imat će novu ponudu pogona, uključujući hibrid te šestcilindarski dizelski motor, što je prvi u povijesti marke. Bit će bazirana na platformi Giulie i dijeliti ponudu motora, uključujući benzinske i dizelske motore s četiri cilindra.

ammiraglia-1“Dužni smo našim investitorima konstantan priljev novih, svježih globalnih proizvoda koji se mogu prodati,” rekao je Harald Wester AutoExpressu. “Bit će to relativno brzi slijed relevantnih i poželjnih proizvoda poput limuzina i SUV-ova.”

Giulia koristi 2.2 litreni dizelski motor sa 150KS ili 180KS te 2.0 litreni turbobenzinac sa 200KS – oba će se vjerojatno pojaviti i u većoj limuzini. Wester je rekao AutoExpressu da benzinski motor ima mnogo potencijala za povećanje snage, pa bi mogao imati više snage u većem modelu.

Šef tehnologije također je natuknuo da bi motor iz Giulie Quadrifoglio, biturbo V6 dragulj sa 510KS, mogao pogoniti i kristaricu, uz V6 dizelski motor. Takvi dodaci uvelike bi pomogli u borbi s Mercedesom E-klase i BMW-om serije 5.

Alfa-Romeo-qKao što je slučaj i s Giuliom, imati će 8-stupanjski automatski mjenjač i 6-stupanjski ručni, iako bi za pojedina tržišta mogao biti samo automatski. Cijena će biti u rangu konkurencije, što je oko 45,000€ za ulazni dizelski model. Konkurent seriji 5 se očekuje nakon nadolazećeg SUV-a Stelvia, dijela preporoda marke u sljedeće četiri godine.

Platforma je potpuno nova i podržava brojne aplikacije, što znači da će novi model imati i hibridnu verziju. Šef Alfa Romeo Europe Fabrizio Curci rekao je da će elektrifikaciju započeti oko 2018. godine. “Platforma je napravljena tako da može podržati bilo kakvu vrstu elektrifikacije,” rekao je. “Može podržati sve od hibrida do potpuno električnog.” Platforma također podržava i pogon na sve kotače, čak i poluautonomnu vožnju, koja se treba pojaviti na krstarici.

ammiraglia-4Konkurent seriji 5 bit će ključni dio plana Alfa Romea za novu gamu do 2020. godine. Teško je očekivati da ćemo vidjeti automobil prije 2018. godine, jer je sljedeći na popisu Stelvio. Taj bi automobil trebao imati istu ponudu motora kao Giulia, čak možda i Quadrifoglio V6.

Wester je rekao novinarima AutoExpress da “specijalni modeli moraju biti dio plana, jer su onu učinili Alfa Romeo ikonom. Moguće je da će Quadrifoglio motor biti u SUV-u. Postoji tržište za to, ali je vrlo malo.”

Alfini šefovi nisu baš pričljivi o drugim specijalnim modelima u dolasku, ali je Curci zainteresiran za razvoj 4C. “Razmišljamo o tome kako napraviti specijalnu verziju, ali ne Quadrifoglio. Razmišljamo što učiniti, ali neće se mijenjati DNA – možda drugačiji izgled i ugođaj.

Želite vijesti u sandučić?

Prijavite se na naš newsletter

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.

Alfa Romeo
Newsletter

Tjedni pregled novosti direktno u vaš e-mail sandučić.

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.