Alfa Romeo: Promjena investicijskog plana do 2020.

Ipak je došlo do promjene investicijskog i poslovnog plana za Alfa Romeo. Potpune informacije ćemo imati sljedeći mjesec.

FCA grupa je konačno razjasnila promjenu strategije budućeg razvojnog plana za Alfa Romeo. U povjerljivom dokumentu najmijenjenog dioničarima grupe (čiji izvadak možete vidjeti dolje) definirano je odgađanje u dolasku nekih novih modela u trenutnom poslovnom planu, čiji se rok pomiče sa 2018. na 2020. godinu. U nadolazećim godinama će Alfa Romeo smanjiti ulaganja u razvoj i proizvodnju novih modela do 2018. te će u 2019. i 2020. godini ponovo investirati u kompletnu gamu talijanske marke koja će, pored Giulie, uključivati još sedam novih projekata.

Alfa Romeo investicije

Potpuna gama tek 2020.

Smanjenje investicija do 2018. će rezultirati odgađanjem nekih modela koji će se na tržištu pojaviti između 2019. i 2020. godine. Dakle, novi razvojni plan će čitavu gamu kompletirati do polovice 2020. godine, a ne više do kraja 2018. Napominjemo da je cilj od 400,000 prodanih automobila godišnje do 2018. ostao nepromijenjen.

Odgađanje novih modela i promjena termina

Promjena plana i odgađanje vezani su uz dva aspekta. Jedan od njih je nestabilnost kineskog tržišta automobila koji prisiljava Alfa Romeo na odgađanje nekih modela (limuzinu i SUV E-segmenta). S druge strane je želja za razvijanjem jake prodajne i distribucijske mreže (posebno u Sjevernoj Americi i Aziji) da bi mogla imati podršku za nove automobile tijekom sljedećih godina.

Što će se promijeniti

Za sada, Alfa Romeo mora objaviti konkretne promjene svoj razvojnog programa. Prema glasinama, Sergio Marchionne će to učiniti u siječnju te razjasniti budućnost talijanske marke.

U međuvremenu smo saznali da će prodaja Alfa Romeo Giulie započeti na proljeće, ubrzo nakon premijere u Ženevi. Odgađanje prodaje obuhvaća SUV D-segmenta, bazinog na Giuliji, koji će se možda pojaviti 2017. ali ne u drugoj polovici kao što se ranije najavljivalo, a modeli E-segmenta – krstarica i veliki SUV – pomiču se za 2018-1019. Moguća je i promjena plana za Giuliu Sportwagon, model koji je još nejasan, pa se ne očekuje prije 2018. godine.

Nova Giulietta stiže ranije?

Kao što smo i ranije pisali, pozitivan ishod ovih odgađanja mogao bi biti raniji dolazak nove generacije Alfa Romeo Giuliette, koja će biti proizvedena na skraćenoj platformi Giorgio. Novi automobil C-segmenta Alfa Romea je dizajniran specijalno za europsko tržište, koje u zadnje vrijeme doživljava snažan rast. Alfa Romeo bi trebala ubrzati razvoj nove Giuliette i eventualno predstaviti automobil početkom 2017. godine. Trenutno Giulietta ostvaruje prihvatljive prodajne rezultate u Europi, a nova bi generacija bila značajan korak naprijed po pitanju količine prodanih automobila, posebno zbog toga što će nova generacija, kao što smo saznali ranije, biti izraženo sportskog karaktera te može bez mnogo problema pomesti konkurenciju.

Želite vijesti u sandučić?

Prijavite se na naš newsletter

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.

Alfa Romeo
Newsletter

Tjedni pregled novosti direktno u vaš e-mail sandučić.

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.