Alfa Romeo Giulia Coupe: Koje ime je bolje – Sprint ili GTV?

Za sada se ova dva imena najviše spominju kada je Giulia Coupe u pitanju. Koje će od ova dva legendarna imena nositi budući coupe?

Alfa Romeo Giulia Coupe je najočekivaniji model među alfistima diljem svijeta, nakon vijesti koja je odjeknula poput bombe o tome da bi Giulia Coupe mogla imati čak 650ks. Već smo pisali kako će nositi jedno od legendarnih imena – Sprint ili GTV.

Naziv Sprint prvi se puta pojavio davne 1951. godine za coupe verziju Alfa Romeo 1900, pa bi to bio idealan kandidat za novu Giuliu Coupe. Korišteno je i kasnije na ostalim modelima – Giulietti Sprint 1300 iz 1954, Giuliji Sprint 1600 iz 1962, kao i Sprint coupeu iz 1960. iz kojega je evoluirao modela 2600 Sprint.

No, direktan predak buduće Giulije Coupe je Giulia Sprint GT, predstavljena 1963. godine. Ovaj model je prvi koji se identificirao kao GTV, jer je 1965. predstavljen kao Giulia Sprint GT Veloce. Kasnije se razvio u Giulia GT Veloce 1967. godine sa 1750 motorom i kasnije GT Veloce 1971. sa motorom 2000.

Alfa Romeo je 1976. koristio naziv Sprint i GTV za dva različita coupea – mali Alfasud Sprint i veliku Alfettu GTV. Alfetta GTV je 1981. godine postala samo Alfa Romeo GTV, dok je Alfasud Sprint preimenovan u Alfa Romeo Sprint 1983. godine, a Alfasud je zamijenjen modelom 33.

Nakon pripajanja Alfa Romea Fiat Auto grupi – sada FCA – akronim GTV koristio se za coupe verziju prednjepogonskog modela serije 916, predstavljenog 1995. godine. Naziv Sprint je korišten za specijalnu verziju Giuliette 2014. godine, prilikom obilježavanja šezdesete godišnjice povijesnog modela Giulietta Sprint.

Ako bi se držali povezanosti sa povijesnom Giuliom, Alfa Romeo Giulia Coupe trebala bi se zvati Giulia GTV, ali se taj naziv ipak najviše povezuje sa coupe verzijom Alfette i modelom serije 916. Giulia Sprint bio bi logičniji izbor ako bi se držalo do tradicije marke. Ne preostaje nam ništa drugo nego čekati odluku iz vrha FCA.

Želite vijesti u sandučić?

Prijavite se na naš newsletter

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.

Alfa Romeo
Newsletter

Tjedni pregled novosti direktno u vaš e-mail sandučić.

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.