Alfa Romeo će Audiju dati prava na oznake Q2 i Q4

Audi i FCA grupa ostvarili su dogovor o ustupanju prava korištenja oznaka Q2 i Q4 na budućim SUV modelima Audija.

Tržište automobila jako ovisi o potrebi proizvođača za stvaranjem prepoznatljivog brenda. Primjer važne uloge je i ovaj o kojem pišemo. Njemački Audi, prema najnovijim glasinama, blizu je dogovora s čelnicima FCA za davanje prava korištenja oznaka Q2 i Q4, koji trenutno pripadaju Alfa Romeu i Maseratiju.

Maserati Quattroporte S Q4

Audi planira u sljedećih nekoliko godina proširiti ponudu svojih Q SUV-ova i uvesti nove modele pod imenom Q2 i Q4. Ova dva brenda pripadaju Alfa Romeu, koji je u prošlosti oznaku Q2 koristio za sustav distribucije okretnog momenta na prednjoj osovini, a Maserati koristi (kao i Alfa Romeo) oznaku Q4 za označavanje automobila s pogonom na sva četiri kotača, kao npr. Ghibli S Q4, Quattroporte S Q4 i u budućnosti Maserati Levante SUV. Oznaka Q2 koju je Alfa Romeo koristio u prošlosti je kratica za Quadrifoglio pogon na dva kotača i predstavljena je u Parizu 2006. godine na modelu 147 Q2 (na slici).

Oznake Q2 i Q4 neophodne su Audiju za proširenje ponude SUV-ova. Budući Q2 bit će kompaktnija verzija Q3, a Q4 bi bila SUV verzija modela TT. Prema glasinama, njemački proizvođač će dati ponudu FCA grupi za korištenje trademarkova Q2 i Q4. Talijansko-američka grupacija će vrlo vjerojatno to prihvatiti, a iznos za koji bi se to ostvarilo za sada nije poznat. Očekujemo više informacija uskoro.

Moramo napomenuti da bi novi Audi Q2 mogao ugroziti FCA i crossover Fiat 500X, kao i Jeep Renegade koji zadnih mjeseci ostvaruje odlične prodajne rezultate u Europi i Sjevernoj Americi. Jasno je da je FCA grupa, bar se nadamo, pomno analizirala sve detalje oko ustupanja prava korištenja oznaka Q2 i Q4, u zamjenu za financijsku korist.

U svakom slučaju očekujemo više informacija o ovom dogovoru između Audija i FCA grupe sljedeće godine. Pratite nas i dalje za sve vijesti.

Želite vijesti u sandučić?

Prijavite se na naš newsletter

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.

Alfa Romeo
Newsletter

Tjedni pregled novosti direktno u vaš e-mail sandučić.

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.