Konoplja u Alfa Romeo automobilima

Jedna zanimljivost o novim modelima slavnog talijanskog proizvođača automobila.

Silvia Avanteo, stručnjakinja iz centra za istraživanje Fiat Chrysler Automobiles grupe otkrila da će neke komponente u novim Alfa Romeo modelima biti napravljene od konopljinih vlakana – konkretno, dio armature i paneli na vratima. Vijest se proširila na Expu 2015, prilikom konferencije koja se bavila iskorištavanjem bio-otpada kao sirovine u proizvodnji raznih proizvoda, uključujući automobila.

Plastika ojačana konopljom

Vlakna konoplje, ako su tretirana na određeni način, mogu se koristiti na razne načine za ojačavanje plastike, čineći je otpornijom. Šef FCA grupe je na konferenciji također izjavio da će mnoge automobilske komponente proizvedene u FCA grupi biti od biljnih vlakana. Bio-otpad će se iskorištavati, umjesto – uništavati.

Briga za okoliš

Ukratko, FCA grupa ne želi biti nespremna pred velikim tehnološkim koracima konkurencije, a uz korištenje novih ekoloških materijala veće praktičnosti od onih koji se trenutno koriste u proizvodnom lancu automobilske industrije može značajno uštedjeti. Konoplja, koju smo već mogli vidjeti na automobilima definitvno je jedna od inovacija koja će utjecati na industriju u narednim godinama, kao i na promjene za Alfa Romeo o kojima govori šef Sergio Marchionne.

Želite vijesti u sandučić?

Prijavite se na naš newsletter

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.

Alfa Romeo
Newsletter

Tjedni pregled novosti direktno u vaš e-mail sandučić.

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.