Još jedan njemački div u problemima

Njemački proizvođač vozila Audi objavio je u ponedjeljak da je njegovih 2,1 milijun vozila diljem svijeta opremljeno istim softverom koji je omogućavao njegovoj matičnoj kompaniji Volkswagenu (VW) da vara na američkim testovima ispuštanja štetnih emisija.

Otprilike 1,42 milijuna Audijevih vozila s tzv. EU5 motorima ima ugrađen taj softver u zapadnoj Europi, od čega je 577.000 u Njemačkoj. U SAD-u je takvih vozila gotovo 13.000, kazao je glasnogovornik kompanije. Riječ je o tipovima vozila A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 i Q5, dodao je.

VW je prošloga tjedna priznao da je 11 milijuna njegovih dizelskih automobila širom svijeta opremljeno uređajima koji omogućuju ‘varanje’ na eko-testu, nakon čega je izvršni direktor kompanije Martin Winterkorn podnio ostavku.

Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) naredila je VW-u da otkloni otkrivene nedostatke, a njemačka je kompanija zaustavila prodaju svih ‘dizelaša’ u SAD-u za vrijeme istrage koja bi mogla rezultirati kaznom od 18 milijarda eura, što je više od cjelokupne lanjske operativne dobiti kompanije.

Njemačko tužiteljstvo u ponedjeljak je objavilo da je pokrenulo istragu protiv Winterkorna zbog optužbi za “prijevaru u prodaji vozila zbog manipulacije podacima o štetnim emisijama”.

Izvor: jutarnji.hr

Želite vijesti u sandučić?

Prijavite se na naš newsletter

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.

Alfa Romeo
Newsletter

Tjedni pregled novosti direktno u vaš e-mail sandučić.

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.