Ferrari više nije dio FCA grupe

Ferrari se s 99.8% glasova odvojio od Fiat Chrysler Automobiles grupe. Očekuje se dolazak propetog konja na Piazza Affari 4. siječnja, nakon službene potvrde talijanske burze. Sergio Marchionne, “to je početak novog poglavlja.”

Na sastanku u Amsterdamu, skupština je dala zeleno svjetlo odvajanju Maranella od Fiata nakon gotovo 50 godina.

Predsjednik FCA, John Elkann i direktor Sergio Marchionne (potonji je također i predsjednik Ferrarija) nisu naišli na nikakve prepreke od odbora u Amsterdamu. Grupa je željela naglasiti da će odvajanje Ferrarija dopustiti tvrtki da razvije “sav svoj potencijal i u isto vrijeme donijeti sredstva FCA za financiranje razvojnog plana 2014-2018.”

Elkann i Marchionne odgovarali su na pitanja novinara o strategiji FCA grupe. Najprije je bilo govora o mogućem novom ugovoru s GM-om, jer se Marchionne sastao sa Mary Barra, šeficom GM-a, ali kaže da nikakvi dogovori nisu postignuti.

Što se tiče plana FCA, šef je potvrdio da bi se dug trebao pokriti do 2018. godine, s potvrdom da su spremni donijeti 5 milijardi eura profita.

Referirajući se na Alfa Romeo, glavni razlog izmjena je usporavanje na kineskom tržištu: u listopadu je prodaja Fiata pala za 58%. Stoga će se FCA fokusirati na Jeep, glavni brend za proširenje grupe i njezin razvoj.

Na temu skandala povezanih sa Volkswagen grupom, Marchionne je izjavio da će prva glavna vijest biti pad cijena: “Ako najveći svjetski koncern sreže cijene za 20%, ne mislite da će to utjecati na Alfa Romeo?”

Za kraj i o pogledu na dizelske motore u budućnosti: “Bit će tema mnogih kritika, neke će biti opravdane, neke ne. Ali Europa bez dizela ne može nastaviti: jedina alternativa je hibrid, a to je preskupo.”

Prvi hibrid FCA grupe bit će premijerno predstavljen javnosti na Detroit Motor Show u siječnju, a to je Chrysler minivan čija će cijena biti oko $80,000.

Želite vijesti u sandučić?

Prijavite se na naš newsletter

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.

Alfa Romeo
Newsletter

Tjedni pregled novosti direktno u vaš e-mail sandučić.

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.