Definitivan kraj za Alfa Romeo MiTo

Kraj proizvodnje stupa 2017. godine, a nasljednika neće biti. Bar u dogledno vrijeme.

Budućnost Alfa Romea je svakim tjednom sve izvjesnija i jasnije definirana. Sljedeća godina je ključna za marku uz dolazak Giulie i SUV-a. Također će biti i zadnja godina proizvodnje za Alfa Romeo MiTo, koji će u sljedećih nekoliko mjeseci doživjeti svoj “labuđi pjev” – posljednji makeover u karijeri te relativno brz odlazak u povijest. MiTo, čija je proizvodnja smanjena ove godine, tržište će definitivno napustiti 2017. godine.

Tako je budućnost najmanjeg Alfa Romea prilično izvjesna, a u ovom trenutku nema mjesta za novu generaciju. Taj podatak potvrdio je i Harald Wester prije nekoliko dana – “Alfa Romeo MiTo je premium model sa troja vrata u B-segmentu vozila, vrsta koja se rijetko prodaje u današnje vrijeme”. Iz Westerovih riječi jasno je zaključiti glavne razloge povlačenja. U ovom trenutku postoji vrlo malo tržište za takvu vrstu automobila, a mogućnost poboljšanja vrlo je mala. Plan obnove Alfa Romea je automobilima dati snažan karakter i jasno definirane tehničke karakteristike. Novi poslovni plan ne uključuje platformu sa pogonom na stražnje kotače na kojoj bi MiTo bio razvijen.

Šest od sedan automobila koje će se pojaviti na tržištu do 2018. godine bit će bazirano na platformi Giorgio, što uključuje i novu generaciju Giuliette (o čemu smo i pisali) te krstaricu E-segmenta. Bar do kraja trenutnog poslovnog plana, Alfa Romeo će napustiti B-segment vozila i fokusirati se na druge projekte.

Wester za sada ne isključuje mogućnost pojave automobila B-segmenta sa stražnjim pogonom, ali negdje u daljoj budućnosti. Do tada će se alfisti fokusirati na veće automobile – privlačne, ali i dosta skuplje od MiTa. Mladi vozači, kojima je MiTo bio i namijenjen, ostat će tako bez mogućnosti kupnje male Alfe. Ulazni model će biti Giulietta, koja će u budućnosti imati dvije izvedbe – kompaktnu i limuzinsku.

Želite vijesti u sandučić?

Prijavite se na naš newsletter

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.

Alfa Romeo
Newsletter

Tjedni pregled novosti direktno u vaš e-mail sandučić.

Hvala na prijavi! Provjerite e-mail.

Nešto je pošlo po zlu. Probajte ponovo.